İlk kuruluş adı “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (kısacası Türk Konseyi-Türk Konseyi)” olan TDT’nin temelleri, 3 Ekim’de Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile atıldı. 2009.
TDT, Türk dünyasının ortak tarihi ve kültürel değerlerle bütünleşmesine hizmet etmek amacıyla, üye ülkelerle ekonomiden siyasete, eğitimden kültüre, savunmadan güvenliğe, sanayiden sanayiye kadar çeşitli alanlarda işbirliğinin temellerini atmak amacıyla faaliyetler yürütüyor. gümrüklere, turizme ve spora ulaşım.
Halihazırda bölgesel ölçekte tanınırlığa ulaşan TDT, toplam 4,25 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ve yaklaşık 160 milyonluk nüfusuyla Türk dünyasının üye ülkeleriyle jeopolitik konumunu güçlendiren uluslararası bir kuruluş haline geldi. 15 yıl.
Yeni bir dönemin başlangıcı
Türk Konseyi’nin 12 Kasım 2021’de İstanbul’da düzenlenen 8. Devlet Başkanları Zirvesi’nde adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmesi kararı, Türk dünyasında entegrasyon sürecinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı. uluslararası arenada.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan gibi 5 asil üyeden oluşan TDT’de Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) “gözlemci” olarak yer alıyor.
Merkezi İstanbul’da bulunan TDT, Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, tüm ülkelerin alimlerinden oluşan Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Sekreterya’dan oluşuyor.
Ayrıca TDT, Türkiye Devletler Parlamenter Meclisi (TÜRKPA), Türk Akademisi ve Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu ve Türkiye Kültür ve Miras Vakfı gibi mevcut işbirliği mekanizmalarının çatı kuruluşu olarak hizmet vermektedir.
TDT’nin ayrıca Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Gümrük Dünyası (WCO) başta olmak üzere birçok önemli uluslararası kuruluşla da ortaklığı bulunmaktadır. .
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de temsilcilik ofisi açan TDT, bu kararla, gözlemci üye Macaristan’ın yanı sıra AB ve AGİT, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi diğer kurumlarla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor. -Operasyon ve Geliştirme (OECD), Visegrad Grubu ve kuruluşun Avrupa’daki görünürlüğünü artırmak.
Geleceğe yönelik stratejik beklentilerini “Türk Dünyası Vizyon Belgesi-2040” ile belirleyen TDT, Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının güçlendirilmesini, siyasi dayanışmanın güçlendirilmesini, ekonomik ve teknik iş birliği fırsatlarının hızlandırılmasını, sağlıklı insan ilişkilerinin sağlanmasını, garanti altına alınmasını hedefliyor. Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimini en geniş şekilde sunmak.
TDT başkanlarının sloganı “Türk Çağı”
En son Kazakistan’da TDT devlet başkanlarının 10’uncu yıl dönümü zirvesinde “Türk Çağı” sloganı altında bir araya gelen liderler, savunma sanayii ve askeri konularda TDT bünyesinde yakın koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması amacıyla savunma sanayii ve askeri konularda daha yakın işbirliğinin sürdürülmesi konusunda mutabakata vardı. güvenlik.
TDT, 15 yılda sadece üye ülkelerin devlet kurumları arasında değil, kardeş toplumlar arasında da uyum sağlamayı başardı.
Ortak organizasyonların faaliyetleriyle halkın ortak tarihi ve kültürel değerlere ilgisi artarken, Türk Akademisi Türk Dünyası Türk Alfabesi Karma Komisyonu’nun 34 harften oluşan ortak Türk alfabesi üzerinde mutabakata vardığı son haberi şöyle oldu: Türk dünyasında büyük bir sevinçle karşılandı.
Kuruluşundan bu yana devlet başkanları düzeyinde 10 zirveye ev sahipliği yapan TDT, 11’inci zirvesini 6 Kasım’da Kırgızistan’da düzenlemeye hazırlanıyor.