Konya Teknik Üniversitesi, 28 Mart 3'üncü Ceza Mahkemesi'nde 28 Mart'ta görülen duruşmada, bina inşaatlarında mevzuata uyulup uyulmadığı ve dosyadaki diğer olası şüpheli ve sanıkların suçluluk durumlarının tespiti için gerekli ek raporu hazırladı.
Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Musa Hakan Arlan, Prof. Dr.Murat Öztürk, Prof. Dr.Murat Olgun, Yrd.Doç.Dr.İbrahim Hakkı Erkan, Yrd.Doç.Dr.Mustafa Koçer, Araştırma Görevlisi Ensar Suci ve Mimarlık Fakültesi Üyesi Prof.
Raporda, dosyada zemin etüt raporunun bulunmamasının ciddi bir eksiklik olarak değerlendirildiği ve binadan alınan numunelerin yönetmelik şartlarını karşılamadığı belirtiliyor. Bina temelinin boyutları ve donatılarının statik tasarıma uygunluğu konusunda yeterli bir değerlendirme yapılamadığı, katların birçok kolonunda boyuna donatı için minimum gereksinimin karşılanmadığı belirtildi.
“Betonarme konusunda gerekli hesaplamalar yapılmamıştır.”
Binaya ikinci kat ilavesi yapılmasına ilişkin 1998 yılında bir rapor hazırlanarak Kahramanmaraş Belediyesi'ne sunulduğu ve imar birimi tarafından onaylandığı belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:
“Binaya eklenen iki kat için hazırlanan bu raporlara esas olacak taşıyıcı sistemin tamamı için gerekli betonarme hesapları henüz yapılmamıştır. Ayrıca 1998 deprem yönetmeliği 1998 yılında yürürlüğe girmesine rağmen Bu çalışmaların yapıldığı dönemde eski bina tasarımı değişen şartlara göre çalışılmamıştır. Yukarıdaki bulgular ışığında deprem sırasındaki göçme etkisine karşı taşıyıcı sistem inşa edilmemiştir. Daha sonra yapıya ilave katlar eklenmiş ve bu katların yapıya getireceği yatay ve düşey yükler için müşteri tarafından talep edilmeyen herhangi bir analiz yapılmamıştır. İnşaat ve kontrolden sorumlu kişi veya kişiler (sadece) Binanın, tasarımcının yazılı beyanı sırasında değiştirilen 1975 deprem yönetmeliği yerine 1998 deprem yönetmeliği esas alınarak tasarlanması gerekirken, bu yönetmeliğe ilişkin herhangi bir işlem yapılmamıştır. İlgili mevzuatta binanın betonarme tasarımında ne kadar eksik detayın yerinde yapıldığı belli değil. Eleman detaylarının ve kolonların boyuna donatılarının yetersizliği tolere edilebilir sınırların ötesindedir. “Binanın yıkılmasının asıl sebebinin, binanın tasarım ve inşaatı sırasında yeterli denetim ve mühendislik hizmeti almaması ve bu şekilde inşaatına izin verilmesi olduğu sanılıyor.”
Raporda müteahhidin, statik tasarımcının, teknik müdürün yanı sıra belediyenin bina kontrol ve tasarım birimlerinin temel kusuru değerlendirildi.