Cumhurbaşkanı Erdoğan “İş bitti” derken İsrail'le ticaret ne durumda?

TÜİK verilerine göre İsrail ile ticaret Mart ayında da hız kesmedi. Buna karşılık hem ihracat hem de ithalat Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 9 Nisan kısıtlamalarının etkileri Mayıs ayının sonunda ortaya çıkacak.

REKLAM

İsrail'in Gazze'de on binlerce sivilin ölümüne neden olan operasyonlarına sert açıklamalarla tepki gösteren Ankara'nın bu ülkeyle ticari ilişkilerini sürdürmeye devam ettiği ortaya çıkması tartışmalara yol açmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile 24 Nisan'da Ankara'da düzenlediği ikili basın toplantısında bir soruyu yanıtlarken, “Artık İsrail'le yoğun ticari ilişkilerimizi sürdürmüyoruz, bitti” dedi.

Peki “o iş” gerçekten yapıldı mı? Türkiye-İsrail ticari ilişkileri ne durumda? Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 7 Ekim'den bu yana ne durumda?

İsrail'in 7 Ekim Hamas saldırılarının ardından Gazze'deki operasyonları devam ederken, Türk hükümetinin çeşitli kesimlerden gelen tepkilere rağmen Nisan ayına kadar İsrail ile ticareti aksatacak adımlar atmadığı açıktı.

Türkiye Ticaret Bakanlığı, 31 Mart'taki yerel seçimlerin ardından 9 Nisan'da bir açıklama yaparak İsrail ile ticaretin kısıtlandığını duyurdu. Ancak bu açıklamanın ardından İsrail'e ihracatın devam ettiği ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı, bu durumun 9 Nisan öncesinde gerçekleşen gümrük beyannamelerinin tescil işlemleriyle ilgili olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca “bu işin bittiğini”, İsrail ile ticaretin artık devam etmediğini de açıkça ifade etti.

Resmi verilere göre bu ayın sonunda 'o işin' bitip bitmediğini görmek, yani hükümetin 9 Nisan'da aldığı kısıtlama kararının ne ölçüde gerçeği yansıttığını anlamak mümkün olacak. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay sonunda dış ticaret verilerini açıklıyor. 30 Nisan'da açıklanan veriler Mart ayını da kapsıyor. Mayıs ayının sonunda Nisan ayında ticaretin değişip değişmediğini göreceğiz. Gerçek tablonun haziran sonunda, mayıs ayı verilerinin açıklanmasıyla daha da netleşmesi bekleniyor. Ancak resmi verilere baktığımızda Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin 7 Ekim saldırılarının ardından Mart ayında en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz.

Ekim ayındaki saldırının ardından ihracat ve ithalatın en yüksek olduğu ay Mart ayında kaydedildi

TÜİK verilerine göre İsrail ile ticaret Mart ayında da hız kesmedi. Buna karşılık hem ihracat hem de ithalat Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 437 milyon dolar olurken, bu ülkeden ithalatı ise 167,3 milyon doları buldu.

Ekim ayı da dahil olmak üzere Mart ayı her iki göstergede de en yüksek değerleri kaydetti.

İlginçtir ki 31 Mart yerel seçimleri ticaretin en yoğun olduğu ay sonunda gerçekleşti.

Peki 7 Ekim saldırılarından sonra Türkiye-İsrail ticareti önceki dönemlere göre geriledi mi, nasıl değişti?

Bu soruya iki göstergeyle cevap verilebilir. Birincisi Kasım 2023 ile Mart 2024 arasındaki 5 aylık dönemi önceki yılların aynı dönemiyle karşılaştırmak.

Kasım 2023 ile Mart 2024 arasında Türkiye İsrail'e 1,96 milyar dolar ihracat yaptı. Önceki dönemde bu değer 2,72 milyar dolardı. Burada yüzde 28 oranında bir azalma var.

Son 5 ayda ticaret hala 2019'un aynı dönemine göre yüksek.

Her yılın Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekteki ihracat değerlerine bakıldığında Türkiye, İsrail'e 2024 yılında 1,21 milyar dolar ihracat yaptı. 2023 yılının ilk çeyreğinde ise değer 1,54 milyar dolar oldu. Burada düşüş yüzde 21.

Yine 2024 yılının ilk çeyreğindeki ihracat, 2020 yılının aynı dönemine ve önceki yıllara göre daha yüksek.

İsrail Türkiye'nin ihracatında hangi sırada yer alıyor?

2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında İsrail 12. sırada yer alıyor. İthalat sıralamasında İsrail ilk çeyrekte 32. sırada yer aldı.

Ticaret “soykırım” davasına rağmen devam etti.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açılan “soykırım” davasında geçici tedbir talebine ilişkin kararını Ocak ayında açıklamıştı. Mahkeme, İsrail'in Gazze'de “soykırımı önlemek için” önlem alması gerektiğine hükmetti.

REKLAM

“Soykırım” vakasına rağmen Türkiye'nin İsrail'le ticareti devam ederken Mart ayında ticaretin zirveye ulaşması dikkat çekiyor.

İsrail ile ticaret devam ediyor mu?

Türkiye'nin 9 Nisan'da kısıtlama açıklamasına rağmen İsrail'e ihracatın devamına ilişkin tartışma hâlâ gündemde. Gazeteci Metin Cihan'ın bu yönde verdiği haberin ardından Ticaret Bakanlığı, bu iddiaların asılsız olduğunu açıklayarak şunları söyledi: “Bu kapsamda 9 Nisan 2024 Salı günü sabah saat 09.00'dan itibaren herhangi bir İhracat beyannamesi tescili yapılmamıştır. Yasaklanmış ürünlerin İsrail'e ihracatına kesinlikle izin verilmez.” bir açıklama yaptı.

Metin Cihan'ın Türkiye'den İsrail'e gemi trafiğine ilişkin belgeleri paylaşmasının ardından Ticaret Bakanlığı 16 Nisan'da yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı. kaldı.

Bakanlık, “9 Nisan 2024 saat 09.00'dan itibaren gümrüklerimizde ihracat tescili yapılmayacaktır” diyerek, bu tarihten önce tescili tamamlanan ürünlerin ihracat sürecinin devam ettiğinin altını çizdi.

Ticaret Bakanlığı şunları söyledi: “Kısıtlama kararının alındığı 9 Nisan 2024 tarihinden önce gümrüğe kaydı yapılan herhangi bir yasaklı ürünün ihracata yönelik olarak piyasaya sürülmesinin gizlenmeye çalışılması, ancak 'uluslararası dış ticaret, gümrükler konusundaki bilgisizlikle açıklanabilir' gümrükleme ve mevzuat ve lojistik prosedürleri veya kötü niyet.' dedi.

REKLAM

Erdoğan: Keselim, keselim

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 26 Nisan'daki açıklamasında şunları söyledi: “İsrail'le ilişkilerimiz artık ticari anlamdadır, Dışişleri Bakanım da şunu duyurdu; “Kesiyoruz, kesiyoruz” yorumunu yaptı.

Ancak Metin Cihan bu açıklamanın ardından sosyal medya hesabından bazı gemilerin İsrail'e yük taşımaya devam ettiğini ve yola çıktığını paylaştı.

Bakanlık 'kısıtlama' diyor

Ticaret Bakanlığı'nın 9 Nisan tarihli açıklamasının başlığı “İsrail'e İhracat Kısıtlaması”. Açıklamada listede yer alan ürünler için “kısıtlama” kararı alındığı belirtiliyor. Açıklamada ihracatın tamamen durdurulduğu yönünde bir iddia bulunmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir