TÜRSAB: “Türk turistin Yunanistan'a akın etmesinin nedeni dövizdeki baskıdır”

Yayınlanma tarihi son güncelleme

Dövizdeki baskının Türk turizmine zarar verdiğini ve tarihi mekanlarda fiyatların arttığını vurgulayan İzmir TÜRSAB yetkilisi, “Bakanlığın zaferinin öncelikli olduğu izlenimi oluşuyor” dedi.

REKLAM

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, euronews'e verdiği röportajda, Türk turistlerin son dönemde Yunanistan'ı tercih etmesinin temel sebebinin “döviz kurundaki baskı” olduğunu söyledi.

“Aslında bu sorun geçen sene başladı. “Ülkemizde döviz kurunun baskılanması kararı alındı” diyen Meriç, “döviz kurunun serbest bırakılmadığını” ve bunun da ülke enflasyonu bağlamında “Türk lirasının aşırı değerlenmesine neden olduğunu” sözlerine ekledi. Köy.

“Dolayısıyla iç piyasadaki vatandaşlarımız yurt dışına daha düşük maliyetle çıkma imkanına sahip oluyor. “Otel fiyatları ülke genelinde yüksek seyrediyor.”

Türk turistlerin tatil için Yunanistan'ı yurt içi alternatiflere tercih etmesinin nedeninin “döviz kurunun serbest kalmamasından kaynaklanan bir sorun” olduğunu vurgulayan Meriç, otelcilerin “daha fazla kâr elde etmek için rakamları artırmadığını” belirterek, bu durumun ortadan kaldırıldığını vurguladı. yüksek üretim maliyetleri.

“Aksine maliyetlerimizin yüksek olmasından dolayı fiyatlarımız artıyor” diyen Meriç, “Fakat bunu sadece iç pazar olarak düşünmeyin, aynı derecede ciddi bir sorunun Türkiye dış pazarında da olduğunu söylemeliyim” dedi. Türkiye, Avrupa'da özellikle Akdeniz'de insan ve otel kalitesiyle lider konumdayken, şimdi fiyat avantajı nedeniyle bu konumunu kaybetmiş durumda.” diye konuştu.

“Türkiye fiyat avantajını kaybetti”

Meriç, Türklerin yurt dışı destinasyonlarını tercih etmesinin temel nedenlerinden birinin Türkiye'nin “fiyat avantajını kaybetmesi” olduğuna dikkat çekti.

“Artık maliyet avantajımızı kaybettik. Bunun en temel örneği vatandaşların Türkiye'deki oteller yerine yurt dışındaki otelleri tercih etmesi; “Yani Yunanistan, Balkanlar gibi yakın çevremizdeki komşu ülkelere gidiyorlar.”

Meriç, Yunanistan'ın Samos adasının da Türk turistlerin istilasına uğradığını söyledi.

“Büyük bir patlama var. Geçen yıl 35.000-40.000 kişi Samos'a seyahat ederken, bu yıl beklenti 100.000-150.000 civarında.”

TÜRSAB yetkilisi, bu patlamada Yunanistan'ın giriş vizelerindeki kolaylığının da önemli rol oynadığını söyledi.

“Bu yıl uçuş sayıları da arttı, giriş vizesi meselesi de var. Vatandaşlar daha kolay vize alabiliyor. “Bu gibi nedenlerden dolayı bu sayılar katlanarak artıyor.”

“Asıl korkumuz 2025”

Meriç, Türk turizmine ilişkin değerlendirmesinde 2025 yılı için daha da olumsuz bir tablo çizdi.

“Bunlar 2024 verileri. Bizim asıl korktuğumuz 2025 yılı. Eğer durum böyle devam ederse 50 milyon turist, 70 milyon turist, 50 milyar dolar girdi gibi hayallerden vazgeçmek zorunda kalacağız” dedi. diyen yetkili, şunları ekledi: “Çünkü biz hizmet ihraç ediyoruz. Ve bu rakamlarla artık Akdeniz havzasındaki diğer rakip ülkelerle rekabet etme imkanımız yok. Dolayısıyla pahalı bir ülke olmamız nedeniyle eski girdi maliyetleri geri gelmediği sürece sıkıntı yaşanacaktır. Müşteri girdimizde ciddi bir azalma olacak, gelen müşteri sayımızda ve tabii ki gelirimizde de ciddi bir azalma olacak “Ve bizi asıl korkutan konu da bu” dedi.

“Yani bu anlamda 2024'ü kayıp bir yıl olarak düşünmeyelim. Çünkü ne yazık ki bu yıl artık bitti. Yani bu yıl öyle ya da böyle geçecek. Yüksek sezonda otellerde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Normalde doluluk oranı yüzde 80'i geçmeyen tesislerimiz var, hatta temmuz ve ağustos aylarında yer bulmak bile çok güzel bir fırsattı; Yüzde 90-95'in altında otel kalmayacaktı. Ancak bu yıl böyle bir vizyon yok. “Gelecek yıl durum böyle devam ederse durumun daha da kötü olacağını düşünüyorum.”

Meriç, euronews'e yaptığı açıklamada, yüksek sezonun Türk turizmcileri için önemine de değindi.

REKLAM

“Şimdi şöyle düşünün; Tur operatörleri iyi para kazanıyor. Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında para kazanılmaz. Bunlar sezonu desteklemeye ve uzatmaya kararlı olduğumuz dönemlerdir. Gerçek kazanç dönemi haziran ortasından eylül ortasına kadardır. Temmuz ayının yarısındayız ve hâlâ istediğimiz fırsatları yakalayamadık. “Asıl sorun bu.”

“Turizm Bakanlığı'nın zaferinin öncelikli olduğu izlenimi oluştu”

Meriç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı örenyerlerinin fiyatlarındaki artışa da değinerek, “Bakanlığın kârının tamamen öncelikli olduğu izlenimi oluşuyor” dedi.

“Döviz ve baskılanmamış rakamlarla oynamak istiyoruz. Türk ajansı Akdeniz havzasında çok güçlü, dünyada çok güçlü; Ama ne yazık ki evimizden bize ateş ediyorlar. Yani elimizdeki dolarla başa baş gidiyoruz. Bu şekilde devam etme şansımız yok. “Yani şu anda Türkiye'de Bakanlığın almış olduğu bir karar var” diyen Meriç, “Bakanlığın kazanmasının öncelikli olduğu izlenimi var” dedi.

“Ören yeri giriş ücretleri ve ekstra vergiler omuzlarımıza yük oldu. Bildiğiniz gibi Türkiye'de tarihi mekanlara giriş ücretleri euro üzerinden hesaplanıyor. Artık ülkemizde de euro ile iş yapacak noktaya geldik. Meriç, “Geçmiş dönemlere baktığınızda örenyerlerine girişlerde yüzde 100'ün üzerinde bir artış var, bu da döviz cinsinden” dedi ve Türk vatandaşlarının hâlâ Müze Kart ile ören yerlerine girebildiğine işaret etti. yabancı turistlerin euro cinsinden ödeme yapması gerekiyor.

REKLAM

“Eskiden Efes Antik Kenti'ne 15 Euro'ya girmek mümkün iken, şimdi 40 Euro'ya girilebiliyor.”

“Türkiye, Türk vatandaşlarından 50-60 milyar dolarlık girdi alamayacak. Yurt dışından gelen turistlerden alacak. Yani kültürel turlar ölüyor. Kültür turlarında iptaller yaşandı. Önümüzdeki dönem rakamlarımızın çok yüksek olması nedeniyle kültür turu müşterilerimiz, özellikle de uzak bölgelerden gelen yolcularımız, Mısır gibi başka ülkeleri tercih etmeye başladı.”

Giriş vizeleri Midilli'de uzun kuyruklar oluşturdu

Yunanistan'ın Mart ayında uygulamaya koyduğu giriş vizesi zorunluluğu ve Yunan adalarındaki uygun fiyatlar sayesinde Türk turistler aylardır komşu ülkede talep görüyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte popülerliği artan destinasyonlardan biri olan Midilli Adası'nda da Türk turist yoğunluğu görülüyor.

REKLAM

Özellikle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün resmi tatil olması nedeniyle 3 günlük hafta sonunu Midilli'de geçirmek isteyen Türk turistler, Ayvalık deniz sınır kapısı önünde kalabalıklaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir