Sudan'daki gelişmeler Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) tartışıldı.
Üye ülkelere brifing veren Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Operasyon ve Savunuculuk Birimi Direktörü Edem Wosornu, BM Güvenlik Konseyi'nin 4 aydan kısa bir süre içinde altıncı kez Sudan'daki duruma değinmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Wosornu, “Sudan'ın kaosa sürüklenmeye devam ettiğini söylemekten üzüntü duyuyorum” dedi. Mesajını verdi ve özellikle El Faşir bölgesindeki durumun ciddiyetinin altını çizdi.
El Fashir'de 800 bin kişinin hayatının tehlikede olduğunu vurgulayan Wosornu, şiddetin ayrım gözetmeksizin ve kısıtlama olmaksızın devam ettiğini söyledi.
Wosornu, Sudan'ın kıtlığın eşiğinde olduğunu belirterek, yaklaşık 5 milyon kişinin “acil düzeyde” gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.
“Zamana karşı yarışıyoruz”
Ülke genelinde 41 farklı çatışma bölgesinde 2 milyon kişinin açlığa mahkum edileceği uyarısında bulunan Wosornu, “Kadınlar, onları besleyemedikleri için çocuklarının açlıktan ölmesini izliyor.” dedi.
Wosornu, önümüzdeki aylarda yeni doğum yapan 7 bin kadının yeterli gıda ve sağlık hizmetlerine erişememeleri nedeniyle ölebileceğini vurguladı.
BM'nin Sudan'a yönelik yardım planının yalnızca yüzde 16'sının finanse edildiğini belirten Wosornu, “Büyük can kayıplarını önlemek için zamanla yarışıyoruz. Finansman için beklediğimiz her ekstra gün, daha fazla hayatı riske atıyor” dedi. Dedi.
3 temel talebi olduğunu belirten Wosornu, sivillerin ve altyapının korunması, insani yardıma engelsiz ve sürdürülebilir erişimin sağlanması ve yardım operasyonlarına yönelik fonların artırılması gerektiğini kaydederek, şunları kaydetti: biter” dedi.
Acilen harekete geçilmezse Sudan daha büyük çatışmalarla ve etnik bölünmelerle karşı karşıya kalacak” dedi.
BM Afrika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martha Pobee, BM, üye devletler ve bölgesel kuruluşların çabalarına rağmen tarafların çatışmayı durdurmadığını, özellikle El Fashir bölgesindeki durumun endişe verici olduğunu vurguladı.
Suçların etnik olarak işlendiğini vurgulayan Pobee, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz hafta Al Fashir'de ateşkes çağrısı yapan kararı kabul etmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.
Acilen harekete geçilmezse Sudan daha fazla çatışmaya ve etnik bölünmeye maruz kalacak” dedi. Dikkatli olun Pobee, çatışmanın yayılma riskinin yüksek olduğunun altını çizdi.
Pobee, dış aktörlerin sorumlu davranması ve tarafları barış çabalarına yönlendirmesi gerektiğini kaydederek, ülkedeki insan hakları durumunun vahim olduğunu söyledi.
Bu ihlalleri işleyen suçluların cezalandırılması gerektiğini belirten Pobee, şöyle konuştu: “Tarafları diyalogu tercih etmeye, suçlama oyunundan vazgeçmeye ve barış için her fırsatı değerlendirmeye çağırıyoruz.” Dedi.