Bana söz hakkı bile vermedi! Eti Krom'un sahibi Ali Rıza Yıldırım, işçileri azarladı ve tehdit etti: Yarın herkesi kapıya koyacağım

Sosyal medya Eti Krom A.Ş. ve işçilere tepki gösteren Yıldırımlar Holding sahibi Ali Rıza Yıldırım'ın sözleri. İşçileri sürekli eleştiren ve onları yanıt vermeye zorlamayan Yıldırım, eleştiri oklarını da üzerine çekti. Protestocu işçilerin sayısını öğrenen Yıldırım, “Eti Krom ailesi 1.463 kişiden oluşuyor. Şu anda azınlıktalar. Çalışma hakları sona erdi. Bu kadar basit” diyerek işçileri tehdit etti. Şirket, KEF bölgesinde üretimi geçici olarak durdurdu ve işçiler ücretsiz izne çıkarıldı.

300'ÜN ÜZERİNDE İŞÇİ EYLEM BAŞLATTI

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırım A.Ş'ye ait madenlerde çalışan işçiler, çeşitli haklar talep ederek yönetime taleplerinin yerine getirilmesi için süre tanınmasının ardından protesto eylemi başlattı. 300'ü aşkın işçinin katıldığı eylem on birinci gününe girdi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve ücretlerinin artırılmasını isteyen işçiler, talepleri karşılanana kadar protestolarına devam edeceklerini vurguladı. İşçiler birçok platformdan destek alırken, Eti Krom Yıldırım A.Ş sahibi Ali Rıza Yıldırım da işçilerin arasına katılarak taleplerini dinledi.

İŞÇİLERLE ZORLUK: CEVAP VERMEYİN

Toplantıda adeta işçileri azarlayan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Gaz dinlemeye gelmedim”, “Yarın herkesi kapıya koyacağım”, “Bana hikaye anlatmayın”, « Bana cevap verme. Sana söz hakkı verdiğimde konuşacaksın', 'Cumhurbaşkanlığını yüzde 51 oyla Recep Tayyip Erdoğan kazandı. “Yüzde 51'de değilsin”, “3 günlük günlük ceza istiyorum” gibi ifadeler tepkilere yol açtı.

“ÇALIŞMA HAKLARININ SONA ERMESİ BU KADAR BASİT”

Eti Krom Yıldırım A.Ş. sahibi Ali Rıza Yıldırım, şunları söyledi: “Eti Krom ailesi 1.463 kişiden oluşuyor. Şu anda azınlık. Çalışma haklarının sona ermesi. Bu kadar basit. Hepsini değiştirebiliriz. Çünkü çoğunluk devam ediyor. Bunlar devam etmeyenler, kendileri örgütlediler. Örgütün başkanı belediye başkanıdır. Bu şirketin başkanı kim? Belediye başkanı neden benim bölgeme girip sizin öğretmeniniz ve imamınız gibi davranıyor? Bana hikâyeyi anlatma. Sen yoktun, burayı devletten yeni aldım. Yarın herkesi kapının önüne koyacağım. “Burası kapatılacak” dedi.

AW244559_01

“SİZE KONUŞMA HAKKI VERDİĞİMDE KONUŞACAĞINIZ”

İşçinin “bu senin işin” demesi üzerine Yıldırım, “bana cevap verme” diyerek onu azarladı ve “Bana cevap verme” dedi. Sana konuşma hakkını verdiğimde konuşacaksın. Yarın burayı yeniden inşa edip kapıyı kilitleyeceğim. Burası eyalette kapatıldı. Ne para kazanıyordu, ne de para kaybediyordu. Burayı satın aldım ve bu hale getirdim. My Eti, Krom Holding'in küçük bir kısmıdır. Toplam ağırlığımız 1 milyon tona yakın. Eti Krom bunun %15'ini temsil ediyor. Değilse sorun değil ama böyle değerli bir işyerinin olması mümkün olmayacaktır. Belediye başkanı sana bir silah ve birkaç kurşun verdi. “Hepiniz sıkılmaya başladınız” dedi.

Ömcvnbd

İşçi, “Burada biz özlük haklarımızı istiyoruz. İkramiye ve taban maaşımıza zam istiyoruz. Bankadan alınan promosyonu istiyoruz. “Haklarımızdan başka bir şey istemiyoruz” dedi.

“3 GÜN KAÇIRDIĞIM HER İŞ GÜNÜ İÇİN KİŞİSEL CEZA İSTİYORUM”

Yıldırım, şunları söyledi: “Yüzde yüz haklıyım. Türkiye'de seçimler var. Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51 oyla cumhurbaşkanı oldu. %51'de değilsin. Eylem neden gerçekleşti? Sadece sen varsın, başkaları da var. Onlar onları istemiyor, sadece sen istiyorsun. Sana verdiğimde herkese vereceğim. Eğer onu size vermezsem, hiçbirinize vermeyeceğim. Yasa dışı eylemleri nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Merkeze haber verilmeden işe başlanması mümkün değildir. Devamsızlık yaptığım her iş günü için 3 günlük günlük ücret cezası talep ediyorum. Benim de hakkım var. Üretim kaybım var. Bu adamın yevmiyesi ister 500 lira olsun, ister bin lira, benim kaybım 10 bin lira. Yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla yevmiyelerimden kesinti yapıyorum. Çünkü bilgi vermeden işten ayrıldılar. Yapılan iş kanuna göre yasa dışıdır. Burası yasadışı faaliyetlerin yeri değil. Burası propaganda yeri ya da siyasi arena değil. Özel bir şirkette çalışan bir çalışansınız. Harekete geçmek istiyorsanız %51 çoğunluk ile öne çıkın ve önce buraya dilekçe verin. “Önümüzdeki 3 gün çalışmayacağım, harekete geçmek istiyorum” diyorsunuz. Uyarı yapılmadan hareket etmek suçtur. İşte Eti Krom ve Yıldırım Holding'e sunulan dilekçe. Dilekçenin sahibi Alacakaya Belediye Başkanıdır. “Alacakaya belediye başkanı önce işçilere istediği talepleri iletmeli, sonra gelip bana sormalıdır” dedi.

ETİ KROM ÜRETİMİ KESİP İŞÇİLERE ÜCRETSİZ TATİL SAĞLADI

Eylemin 11'inci gününde şirket, KEF bölgesindeki üretimin geçici olarak durdurulduğunu ve işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığını duyurdu. Şirket yetkilisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yönetim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, aksi bir karar alınıncaya kadar KEF maden tesisinin ekonomik nedenlerle geçici olarak kapatılmasına ve çalışanların ücretsiz izne çıkarılmasına karar verildi. Alınan kararlar 9 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak. 2024, Eti Krom AŞ, Yılkrom Maden ve Enerji Yat Tic.

(IHA)Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Sıkmak
Türkiye'nin konuştuğu Timur Cihantimur olayında yeni gelişme!  Duruşma tarihi açıklandı: Cezaevi detayları...Türkiye'nin konuştuğu Timur Cihantimur olayında yeni gelişme! Duruşma tarihi açıklandı: Cezaevi detayları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir