Avrupa Parlamentosu’nun yeni üyelerinden İsrail ve AB’ye sert eleştiri

6-9 Haziran seçimlerinin ardından yeni yasama sürecine başlayan Avrupa Parlamentosu’nda Gazze’deki durumu görüşmek üzere bir oturum düzenlendi.

İlginçtir ki, oturumda konuşan birçok parlamenter, AB’nin İsrail politikasını taraflı değerlendirdi, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “soykırım” olarak nitelendirdi ve Benjamin Netanyahu hükümetine yaptırım uygulanmasını destekledi.

Bu seçimlerde ilk kez Avrupa Parlamentosu’na giren Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı’ndan İrlandalı milletvekili Aodhan O Riordain şunları söyledi: “Bu benim bu salondaki ilk konuşmam ve ilk sözlerim şunlardı. Ne oldu?” Gazze’de yaşananlar tam bir insani felaketten başka bir şey değil: 41 bin Filistinli öldürüldü, Gazze harabeye çevrildi, 2 milyon Gazzeli açlıktan ölüyor, elektriksiz, susuz, kanalizasyonsuz, hastaneleri tam çalışıyor. Bu nedenle Ursula von der Leyen şöyle dedi: “Ben onun Avrupa Komisyonu başkanlığına devam etmesine karşı oy kullandım.”

O Riordain, AB’nin İsrail’i durdurmak için yapabileceğinin Ortaklık Anlaşmasını iptal etmek, savaş suçları ve soykırım faillerini sorumlu tutmak ve her şeyden önce İsrail hükümetine karşı yaptırımlar uygulamak olduğunu vurguladı.

Netanyahu’ya ‘kasap’ çağrısı

Yeşiller grubundan İspanyol milletvekili Jaume Asens Llodra şu soruyu sordu: “Avrupa, kasap Netanyahu’yu desteklemeye ne kadar daha devam edecek?” dedi.

“Uluslararası toplum daha ne kadar tahammül edecek? Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını daha ne kadar görmezden gelecek? Daha kaç ölüme ihtiyacımız var?” Llodra soru sorduğunda şunları söyledi: “Buraya gelip bu ölüler için ağlamak ve bunu mümkün kılan silahları sağlamaya devam etmek suç niteliğindeki ikiyüzlülüktür. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulamak ve Netanyahu’ya yaptırım uygulamamak ikiyüzlülüktür. Kurbanlar Ukraynalı ya da Filistinli olmalarına bakılmaksızın aynı şey geçerli.” “Buna değer.” değerlendirmesini yaptı.

Gazze’deki sivil kayıpların fotoğraflarını göstermesi yasaklandı

Yeşil Grup’tan İspanyol milletvekili Ana Miranda Paz kürsüye çıktığında Gazze’deki sivil kurbanların fotoğraflarını göstermek istedi ancak moderatör buna engel oldu.

Cevap olarak şöyle dedi: “Bunlar sembol falan değil. Bunlar gerçekler.” Paz, “Fotoğraflara bakmak istemiyorsanız sorun değil ama 41 binden fazla insanın öldürüldüğü bir gerçek.” dedi.

Paz şöyle devam etti:

“İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor. Yapmamız gereken şey açık. AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nı askıya almalıyız. Silah ambargosu koymalıyız. Tüm AB ülkeleri diplomatik ilişkileri kesmeli. Barıştan bahsederken soykırımdan bahsedemeyiz. Soykırıma “hayır” diyoruz. Bu yüzden “Bu soykırımın gerçekleşmesini izleyen Avrupa Komisyonu’na karşı oy kullandık.”

Keffiyeh’iyle kürsüye çıkmasına izin verilmedi.

Solcu grubun Fransız üyesi ve Filistin kökenli Rima Hassan, omzunda keffiyeh ile podyuma çıkmak istiyordu ancak buna izin verilmedi.

Filistin topraklarında “soykırım” yaşandığını ve AB’nin yaptırımlarla İsrail’e baskı uygulayabileceğini söyleyen Hasan, şöyle konuştu: “Benim ailem 4 nesildir bu durumda. Kaç nesil daha aynısını yaşayacaklar?” şey?” Sorumluluklarımızı yerine getirmeden önce?” sorusunu sordu.

“Soykırım” terimi

Eski ve yeni pek çok parlamenter, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “soykırım” olarak nitelendirdi.

Bunlar arasında sol gruptan İrlandalı milletvekili Lynn Boylan şunları söyledi:

“Gazze’deki savaş 7 Ekim’de başlamadı. İsrail, yıllardır defalarca uluslararası hukuku ihlal etti ve sonuçsuz savaş suçları işledi. AB, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına gerçekten inansaydı, AB Ortaklık Anlaşması-İsrail olurdu. uzun zaman önce iptal edildi. “Fakat ne yazık ki konu İsrail olunca AB’nin çifte standartları norm haline geldi. Ancak Gazze’de tanık olduğumuz barbarlık ve soykırımın evlerimize canlı olarak getirilmesi hayal bile edilemez.”

Belçikalı sol milletvekili Marc Botenga, “Batı’nın bu etkili desteği olmasaydı orada yaşanan soykırım mümkün olmazdı. Bu, İsrail’in Batılı ülkelerin desteğiyle yaptığı bir soykırımdır.” dedi.

Botenga, “Gece eve geldiğinizde çocuklarınızın gözlerinin içine nasıl bakabiliyorsunuz? Onlara nasıl rahat bir vicdanla ‘iyi geceler’ diyebiliyorsunuz? Bunu anlayamıyorum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir