Almanya’daki siyasi kriz erken seçime neden oldu: Tarih belirlendi! – Son dakika dünya haberleri

Almanya’da koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından 23 Şubat 2025’te erken seçim yapılacağı bildirildi.

Parlamentodaki SPD (Sosyal Demokrat Parti) ve CDU/CSU (Hıristiyan Birlik Partileri) gruplarının bu tarih üzerinde anlaşmaya vardığı öğrenildi.

FDP (Hür Demokrat Parti) ve Yeşiller’in de bu öneriye destek verdiği belirtildi.

Başkan Frank-Walter Steinmeier’in erken seçime karşı çıkmaması gerektiği iddia ediliyor.

Frank-Walter Steinmeier seçim tarihiyle ilgili nihai kararı verecek.

Şansölye Olaf Scholz’un Federal Meclis’te ne zaman güven oyu vereceği henüz belli değil.

CDU/CSU, Scholz’u Federal Meclis’te güven oyu vermeye çağırdı ancak Scholz bunu reddetti. Scholz’un güven oylamasını 16 Aralık’ta Federal Meclis’te sunması bekleniyor.

NE OLDU?

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un Maliye Bakanı Christian Lindner’ı görevden alması, ülkenin en büyük ekonomisini yöneten koalisyon hükümetinde büyük bir çöküşe neden oldu.

Scholz, bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle Lindner’i kovduğunu açıkladı ve “Ülkemiz için güçlü ve etkili kararlar alabilecek bir hükümete ihtiyacımız var.” dedi.

İktidar koalisyonundaki partilerin özellikle bütçe sorunları ve ekonomik büyüme konularında anlaşmazlıkları var. SPD, Yeşiller ve FDP arasında devam eden tartışmalarda erken seçim önerisi gündeme geldi ancak Scholz bu öneriyi reddetti.

FDP lideri Lindner ile Yeşiller Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in farklı ekonomik önerileri, koalisyon içinde ciddi bölünmelerin var olduğunu ortaya koydu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesindeki siyasi krize ilişkin, “Koalisyonun sonu dünyanın sonu değil. Bu, arkamızda bırakmamız gereken ve bırakmak istediğimiz siyasi bir kriz.” dedi.

GÜVENOYU

Almanya’da Başbakanın Meclis’ten güvenoyu isteyip istemediği ve Federal Meclis’i feshedip dağıtmayacağı meselesi Anayasa’nın 68. maddesinde düzenleniyor.

Sonuç olarak Federal Meclis’te güven oyu, başbakanın güven oyu isteyen önergeyi masaya yatırmasından 48 saat sonra yapılıyor. Söz konusu önergenin meclis çoğunluğu tarafından kabul edilmemesi durumunda cumhurbaşkanı, başbakanın teklifi üzerine 21 gün içinde parlamentoyu feshediyor. Başbakan güvenoyu alırsa görevine devam eder.

Federal Meclis başka bir başbakan seçerse cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetme yetkisini kaybedecek.

Sonuncusu 2005 yılında, dönemin Başbakanı Gerhard Schröder’in erken seçimin önünü açmak için parlamentodan güvenoyu istemesi ve oyların çoğunluğunu alamaması nedeniyle seçim yapılmasıydı. Sonraki seçimlerde Angela Merkel başbakan seçildi ve 16 yıl görevde kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir