Çelik Kubbe nedir ve özellikleri nelerdir? Çelik Kubbe aktif mi? Çelik kubbe aralığı

Türkiye genelinde hava savunma hatlarının oluşturulmasına olanak sağlayan Çelik Kubbe ağı, çok katmanlı bir yapıdır. Söz konusu savunma sisteminin kapsadığı silah teknolojileri, yapay zeka teknolojisi kullanılarak yapılan çalışmalarla geliştirildi. Bu sayede farklı seviyelerde ortaya çıkabilecek güvenlik tehditlerine karşı donanımlı bir hat oluşturulmuştur. Çelik Kubbe’nin özellikleri ve projenin içeriği dikkate alındığında, incelenen yapının birden fazla birbirine bağlı aracın entegrasyonu nedeniyle yüksek başarıya olanak sağladığı ortaya çıkıyor.

Çelik Kubbe Nedir?

Çelik Kubbe, milli kaynaklarla hazırlanan ve Türk hava sahasına odaklanan çok düzeyli çalışmaya verilen isimdir. Söz konusu projeyle hava ve füze savunma operasyonları alanında çok sayıda gelişmenin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Peki “Çelik Kubbe ne anlama geliyor?” Soruya şu şekilde cevap veriliyor: “Türk savunma sanayinin birden fazla silahtan oluşan kademeli yapısıyla ilgili.”

Çelik Kubbe nasıl çalışır?

Yerli ve milli kaynaklarla hazırlanan Çelik Kubbe projesi, çok katmanlı yapısındaki iyileştirmelerle savunma sistemi işlevi görüyor. Bu bağlamda Çelik Kubbe, Türkiye için bir güvenlik şemsiyesi görevi görüyor. İlgili savunma ağının yapay zeka teknolojisiyle güçlendirildiği bilinen birden fazla silah içerdiği görülüyor. Böylelikle Çelik Kubbe projesi birden fazla araç ve silah sisteminin bir araya getirildiği bir hava savunma ağı olarak öne çıkıyor.

Çelik Kubbe tesisi incelendiğinde, planlanan savunma ağının KORKUT’tan SİPER’e kadar birçok savunma aracını içerdiği anlaşılıyor. Bu da söz konusu tasarımın çok kısa menzilden uzun menzile kadar farklı silah sistemleriyle etkili olduğunu gösteriyor. Çelik Kubbe ağının çok alçaktan yüksek irtifalara kadar tehditlere karşı bir güvenlik bölgesi oluşturduğu da anlatılıyor.

Çelik Kubbe ne işe yarar?

Steel Dome hava savunma sistemi, Türkiye genelindeki güvenlik tehditlerine karşı koruma ağı oluşturuyor. Bu nedenle projede hava sahası haberleşme, komuta kontrol ve silah sistemi gibi modüllerin yer aldığı görüldü. Bu sayede Türkiye genelinde hava sahasından gelebilecek tehditlere karşı bir savunma ağı hazırlanmış oluyor. Bu da tasarımda yer alan katmanlarla birlikte alçaktan yükseğe, çok kısa mesafeden uzun menzile kadar çeşitli tehdit ve saldırıların etkisiz hale getirilmesinde rol oynuyor.

Çelik Kubbe’nin özellikleri nelerdir?

Çelik Kubbe projesinin detaylarına değinebilmek için ilgili savunma hattının farklı seviyelerindeki sistemlerin anlatılması gerekmektedir. ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR gibi sistemler, hava savunma ağının birbiriyle bağlantılı bazı aşamalarını oluşturuyor. Hattın GÖKER ve GÖKBERK gibi silah sistemlerini de içerdiğini de belirtmek gerekiyor. HİSAR-O+ ve SİPER de ilgili havacılık ve füze sanayinde önemli araçlardır. Bu savunma sistemlerinin birbiriyle entegrasyonu sayesinde Çelik Kubbe adı verilen eksiksiz bir güvenlik hattı oluşturuldu.

Görüntülerin gerçek zamanlı olarak operasyon merkezine iletilmesini sağlayan Çelik Kubbe sistemleri aynı zamanda çeşitli tehditlere karşı da koruma sağlıyor. Yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen araçlar, ilgili güvenlik ağında kararların daha etkin uygulanmasına olanak sağlıyor.

Ayrıca Steel Dome’un menzili çok kısa ve uzun mesafeleri kapsar. Çünkü savunma hatlarındaki silah sistemleri, farklı seviyelerdeki tehdit ve saldırıları ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır.

Çelik Kubbe ne zaman faaliyete geçecek?

Çelik Kubbe savunma hattı bugünkü ismini 6 Ağustos 2024 tarihinde aldı. Verilen bilgiye göre projenin isminin Çelik Kubbe olacağı ve savunma sistemi üzerinde test çalışmalarına başlandığı açıklandı. Bu denemede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2016 yılından bu yana aktif olarak kullandığı KORKUT sisteminin C-RAM görevini başarıyla tamamladığı belirtildi. Diğer silah sistemlerine ilişkin derinlemesine çalışmalar da başarıyla tamamlandığında Çelik Kubbe projesinin devreye gireceği açıklandı.

Bu kapsamda 2024 yılı sonuna kadar savunma hattının aktif hale getirilmesi konusunda büyük ilerleme kaydedileceği de belirtildi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir