Kimin araba alacağına dikkat edin! Yeni koşullar getirildi… 30 günlük süre var

Oluşturulma tarihi: 20 Eylül 2024 07:11

Hibrit elektrikli ve haricen şarj edilebilir araçların ithalatında değişiklik yapıldı. Geçtiğimiz kasım ayında sadece elektrikli araçlara uygulanan koşullar, plug-in hibrit araçlar için de geçerli.

class = “medyanet-inline-adv”>

Ticaret Bakanlığı’nın ithal edilecek hibrit elektrikli ve haricen şarj edilebilir araçlara ilişkin önemli mevzuatı Resmi Gazete’de yayımlandı. Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) dışındaki ülkelerden ithal edilen plug-in hibrit araçlar düzenlemeden etkilenecek.

Geçtiğimiz yılın kasım ayında yayınlanan karara ek olarak, plug-in hibrit araçların 7 coğrafi bölgede ithalatçı tarafından kurulmuş en az 20 yetkili servis istasyonuna sahip olması ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekecek.

Ayrıca hibrit elektrikli veya haricen şarj edilebilir araçların bakım ve onarımından sorumlu olacakların, hibrit elektrikli veya haricen şarj edilebilir araçların bakım ve onarımına ilişkin TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilmiş yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekecek. Yayınlanan bildirim 30 gün sonra yürürlüğe girecektir.

class = “medyanet-inline-adv”>

DÜZENLEME NEDEN YAPILIR?

Son dönemde özellikle Çin’den birçok marka Türkiye’ye gelerek satış yaptı. Bazı markalar özel bakım onarım hizmetiyle anlaşma yapıyor ve satış sonrası destek hizmeti alınamadığı takdirde vatandaşlar mağdur olabiliyor.

TÜKETİCİYİ KORUMAK İÇİN

Türkiye’ye getirilip satışı yapılan ve sonrasında bakımı yapılmayan araçlar, kaza veya arıza durumunda uzun süredir yurt dışından yedek parça teminini bekliyordu. Üstelik aracın tamir ve bakımını yapacak yetkili ve yetkin bir kişi bulunmadığından milyonlarca lira değerindeki arabalar atölyelerin önünde hurda gibi duruyordu. Yeni koşullarla tüketiciler korunacak ve milli varlık olan araçlar, arıza veya kaza durumunda daha hızlı onarılarak ekonomiye yeniden kazandırılacak.

İşte aranan şartlar…

7 BÖLGEDE 20 YETKİLİ SERVİS İSTASYONU OLUŞTURULACAK VE TSE’DEN BELGELENDİRİLECEK

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ithal edilecek malın montaj, bakım ve satış sonrası onarımı için ithalatçı tarafından TS 12047 ve TSE K 646 standartlarına uygun olarak 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun kurulduğunu belgeleyecektir. ithal.

class = “medyanet-inline-adv”>

BAKIMI YAPACAK KİŞİLERDEN YETERLİLİK BELGESİ İSTENECEKTİR.

Elektrikli araçların alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin, münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımı için TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekecek.

ÇAĞRI MERKEZİ GEREKSİNİMLERİ

İthal edilecek her marka için hizmetin Türkiye merkezli ve en az 40 çalışanı olan bir Türk çağrı merkezi aracılığıyla sağlanması gerekmektedir.

TEMSİLCİLİK OFİSİ AÇILACAK

İthal edilecek malın üreticisinin ülkede yerleşik yetkili temsilcisinin bulunması sağlanacaktır.

AKÜ SİSTEMİ DETAYI

Akü sistemlerinin izlenmesi, kontrol ve muayenesine ilişkin yapılacak işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı taahhüt vermeniz gerekecektir.

class = “medyanet-inline-adv”>

30 GÜN VERİLİYOR

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra koşulları sağlamayan markalar Türkiye’de satış yapamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir