“Ruhsatsız silahlardan taviz vermemeye kararlıyız”

Bakan Yerlikaya, temaslarını sürdürmek üzere geldiği Van'da bir otelde düzenlenen “Türkiye'de Barış” toplantısına katıldı.

Daha sonra Valiliği ziyaret eden Yerlikaya, yaptığı açıklamada, Van'daki tüm kurum ve birimlerin uyum içinde çalışmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Van'da cana ve mala karşı işlenen suçlarla mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten Yerlikaya, şöyle konuştu: “Yılbaşından 15 Ağustos'a kadar olan dönemi bir önceki dönemle karşılaştırırsak yüzde 1'e yakın bir azalma var. insanlara karşı suçlar, ancak 9 büyük mülkiyet suçunda %11'lik bir azalma oldu.' “Sektörde bir gerileme olduğunu görüyoruz. İçişleri ailesi olarak bunu her yerde dile getiriyoruz, bizim görevimiz her şeyden önce suçu önlemek, suç vakalarını azaltmaktır, eğer bir suç işlenmişse bunun gereği vardır. Bunu mümkün olan en kısa sürede açıklığa kavuşturmak ve suçluları adalete teslim etmek.” dedi.

Yerlikaya, Van'da kişiye karşı işlenen ilk 10 suçta aydınlanma oranının yüzde 98,9 olduğunu, kentte mala karşı işlenen suçlarda ise aydınlanma oranının yüzde 77 olduğunu söyledi.

Van'da otomobil ve motosiklet hırsızlığı oranlarının azaldığını anlatan Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

“Ocak ayından bugüne kadar olan dönemi geçen yılla karşılaştırırsak, geçen yıl Van'da 5 günde bir araba hırsızlığı yapılırken, şimdi o kadar azaldı ki, 23 günde bir araba hırsızlığı oldu. Geçen yıl 42 olan araba hırsızlığı bu yıl sadece 10 oldu. Motosiklet hırsızlığı sayısı 18'den 8'e düştü. Geçen yılın aynı döneminde 186 olan sayı bu yıl 132'ye düştü. Bildiğiniz gibi burası online dünya. Dolandırıcılıkla ilgili özel bölüm açılmasına karar verildi: Ruhsatlı silahla bağlantılı olarak 831 kişi yakalandı. Bunların yanı sıra 609 silah ele geçirildi. Bu cezanın yani ruhsatsız silah bulundurmanın da çözülmesini istiyoruz. Ulaşımın caydırıcılığı konusunda yeni mevzuat üzerinde çalışacağımızı bir kez daha hatırlatmak isterim.”

“Hakkari'de Cilo Festivali'ne katıldık ve 30 bin kişiyle halay çektik.”

Ali Yerlikaya, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da organize suç örgütlerine hoşgörü gösterilmesine izin vermediklerini, 16 operasyonda 10 organize suç örgütünü çökerttiklerini söyledi.

Devletin ve milletin iradesinden daha güçlü bir iradenin olmadığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Bölücü terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik kırsal ve kentsel alanda 4 bin 254 operasyon düzenledik ve 24 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etmek isteriz. FETÖ ile ilgili 20 operasyonda 160 tutuklu ve 142 adli kontrol yapıldı. 1 tutuklu, 20 adli kontrol DEAŞ Cumhurbaşkanımızın önderliğinde büyük bir kararlılık ve azimle başta bölücü terör olmak üzere terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen 11 operasyonda 2 tutuklu ve 1 adli kontrolün gerçekleştiğini belirtmek isteriz. Yurt içinde İçişleri Bakanlığımız, yurt dışında da Milli Savunma Bakanlığımız ve Milli İstihbarat Teşkilatımızla birlikte, bu coğrafyada, Doğu'nun bu güzel illerinde, ilçelerinde, köylerinde büyük bir aşkla, şevkle çalışıyoruz. Güneydoğu Anadolu'da ise artık tek bir kapalı yaylamız, meramız yok. Hakkari'de Cilo Festivali'ne katıldık, 30 bin kişiyle halay çektik, türküler söyledik. “Birlikte şarkılar söyledik, eğlendik. Artık bu coğrafyadaki insanlar terör örgütünün birimimize pusu kurmasını, dayanışma ve kardeşlik yapmasını istemiyoruz.”

“Sınırlarımıza girişi engellenen düzensiz göçmen sayısı 55 bin 363”

Van'da uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına değinen Yerlikaya, 372 operasyonda gözaltına alınan 305 şüphelinin tutuklandığını söyledi.

Göçmen kaçakçılığı ve insan tacirleriyle istikrarlı bir mücadele yürütüldüğünü vurgulayan Yerlikaya, şöyle konuştu: “Van'da kayıtlı 5.261 yasal yabancı var. Van'da valiliğimizin koordinasyonunda adli birimlerce 706 operasyon yapıldı, 473 kişi var. Tutuklamalar, 269 adli kontrol Bu noktada vatandaşlarımızın mevcut desteği fazlasıyla yeterli.” “Sınırlarımıza girişi engellenen düzensiz göçmenlerin sayısının da artmasını istiyoruz. 55 bin 363. Yakalanan göçmen sayısı ise 5 bin 914. 3 bin 402'sini sınır dışı ettik.” dedi.

Van halkına yapılacak yatırımların müjdesini veren Yerlikaya, şunları söyledi: “Başta teşkilatımız, valimiz ve şehrimiz olmak üzere milletvekillerimiz nezdinde 184 dönüm çalınan arazinin Bölgemize dönüştürülmesi konusunda büyük bir beklenti vardı. Devlet Tesisat İşleri Müdürlüğü millet bahçesi içerisinde burası hem millet bahçesi hem de dünü, bugünü ve geleceği gerçekten kucaklayan modern bir yapıdır.” “Mimarisiyle Van'ımıza yakışan bir hükümet binası yani valilik binasını önümüzdeki yılın ilk aylarında inşa edeceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir