Ortaokul ve lise öğrencileri üzerinde dikkat çeken 'dijital' araştırma! Kumar bağımlılığı riski artıyor: Mutluluk düzeyi düşüyor

Teknoloji, özellikle de cep telefonları hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olup, lise ve ortaokul öğrencileri üzerinde olumsuz psikolojik etkiler yaratabilmektedir. Öğrenci araştırması bazı gerçeklerin daha iyi görünmesini sağladı. En şaşırtıcı oran ise internet bağımlılığı ve oyun bağımlılığı riski taşıyan öğrenci sayısının fazlalığı oldu.

BTK Güvenli İnternet Merkezi, Türkiye'deki ortaokul ve lise öğrencilerinin dijital oyun alışkanlıklarını belirlemeye yönelik araştırmasının sonuçlarını www.guvenliweb.org sitesinde paylaştı. Araştırma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Güvenli İnternet Merkezi ve Muş Alparslan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Araştırmanın yürütücüsü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Abdülkerim Gün tarafından yapılmıştır.

20 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ GÖZLEMLENDİ

Araştırma yapmak için; Etkinliğe 11.891'i ortaokul, 8.493'ü lise öğrencisi olmak üzere toplam 20.384 öğrenci katıldı. Araştırma kapsamında öğrenciler; Dijital oyun bağımlılığı, İnternet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, mutluluk durumu, siber zorbalık durumları, can sıkıntısı-stres durumları ve yalnızlık durumları incelenmiştir.

GÜNDE 3 SAAT OYNUYORUM

Araştırmada pek çok şaşırtıcı sonuç elde edildi. Araştırmalara göre öğrenciler; %95,49'unun cep telefonu sahibi olduğu ve hafta içi yaklaşık üç saat video oyunu oynadığı sonucuna varılmıştır.

MUT1

OYUN BAĞIMLILIĞI RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise lise ve ortaokul öğrencilerinin %35'inin kumar bağımlılığı riski altında olduğudur. Aynı şekilde lise öğrencilerinin %31'inin, ortaokul öğrencilerinin ise %20'sinin internet bağımlılığı riski altında olduğu belirlendi.
Günümüzde yükselişte olan sosyal medya bağımlılığına ilişkin yapılan araştırmada önemli sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada lise öğrencilerinin yüzde 50'sinin, ortaokul öğrencilerinin ise yüzde 35'inin sosyal medya bağımlılığı riski altında olduğu, lise öğrencilerinin dörtte birinin teknolojik faktörlerden dolayı mutluluk düzeyinin düşük olduğu belirtiliyor.

otoriter

SİBER ZORBALIK ORANI

Araştırmanın bir diğer bulgusu ise internet kullanımının artmasıyla birlikte öğrencilerin %10'unun orta düzeyde siber zorbalığa maruz kaldığı, üst düzey siber zorbalığın ise nadir olduğudur.

'YALNIZLIK' ARTIYOR

Araştırmada ortaokul ve lise öğrencileri arasında yalnızlık duygusunun yaygın olduğu; Lise öğrencilerinde görülen sıkıntı düzeyinin ortaokul öğrencilerine göre daha yüksek olduğu belirlendi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir