TÜİK Türkiye sağlık araştırmasının sonuçları; Alkol almaya başlamasının nedenlerini açıkladı. Sonuç olarak, 2010 yılında alkol tüketimine başlamanın büyük oranda “Merak” kaynaklı olduğu görülürken, 2022 yılında her iki kişiden birinin eğlence amaçlı alkol içmeye başladığı gözlendi.
Uzmanlar, gençlerin alkol ve diğer maddelere yönelme nedenlerinin bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterdiğini, genellikle merak, akran etkisi, akran baskısı, yapmacıklık, eğlence ve stresle başa çıkma gibi nedenlerle alkole yöneldiklerini, son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaştığını söylüyor. da etkisi oldu. . Psikiyatri uzmanı Prof., sosyal medya ve diğer platformların özellikle Z kuşağı için bir yaşam tarzı vitrini işlevi gördüğünü ve hedonistik değerleri pekiştirdiğini vurguluyor. Dr. C. Onur Noyan, “Gençlerde hedonik eğilimler yalnızca alkol tüketimiyle sınırlı değil; “Satın alma alışkanlıkları, güzellik ve kişisel bakım çabaları, markalı ürün tercihleri, beslenme alışkanlıkları gibi konularda da kendini gösteriyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL'dan Hastane Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. C. Onur Noyan, gençlerin alkole başlama nedenlerini değerlendirerek ailelere önerilerde bulundu.
“Sosyal medya da gençlerin alkole yönelmesinde etkili olmaya başladı.”
Profesör. C. Onur Noyan, gençlerin alkol ya da diğer maddelere yönelme nedenlerinin bireysel farklılıklara göre değiştiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ancak genel olarak beş temel faktörü tespit edebiliriz: merak, akran etkisi, akran baskısı, öykünme, eğlence amaçlı amaçları ve stresle başa çıkmaktır. Bu beş faktörün yanı sıra sosyal medyanın etkisi de son yıllardaki gelişmeleri etkileyen bir faktör olarak değerlendirilebilir.” dedi.
“Amacımız gençlerin bağımlılık konusundaki merakını doğru bilgilerle gidermek.”
Psikiyatrist Prof., bağımlılık farkındalık çalışmalarında vurgunun merak ve korku arasındaki dengeyi korumak olduğunu vurguladı. Dr. C. Onur Noyan, şunları söyledi: “Amacımız ailelerin, okulların ve bu alanda çalışan kurumların sağladığı bilgilerle gençlerin merakını doğru bilgilerle gidermek. Terazi metaforu ile düşünecek olursak bir yanda meraklı, bilgi arayan bir genç, diğer yanda ise doğru bilgilerle donatılmış, farkındalığı yüksek bir genç vardır. “Terazinin hangi tarafı daha baskınsa genç o yönde gelişecektir.” dedi.
“Erişim kolaylığı da bu dönemde alkol tüketimini artırabilecek faktörlerden biri.”
Ergenlik döneminde beynin henüz gelişimini tamamlamadığı için özellikle ön beynin (mantıksal kararlarımızı yöneten kısım) olgunlaşmadığını gözlemleyen Prof. C. Onur Noyan, şunları söyledi: “Bu durum ergenlerin duygusal açıdan daha aktif olmalarına ve riskli davranışlara açık olmalarına neden oluyor. Özellikle bu dönemde yenilik ve heyecan arayışı yüksektir. Çaresizlik, yalnızlık duygusu, sosyal kaygı, düşük benlik algısı, kimlik arayışı, grup içinde yer bulma çabası gibi bireysel faktörler bağımlılığa yatkınlığı etkileyen başlıca faktörlerdir. Erişim kolaylığı da bu dönemde alkol tüketimini artırabilecek faktörlerden biridir. Herhangi bir maddenin kolaylıkla bulunabileceği veya elde edilebileceği algısının, o maddenin kullanım oranını arttırdığını önceki çalışmalardan biliyoruz. Bu nedenle alkol ve tütün ürünleri gibi yasal maddelere erişimde yaş sınırına uyulmaması da kullanımın yaygınlaşmasına neden olabiliyor.” Şunu uyardı:
İnsanlar alkol almaya başladığında lise daha riskli
“Alkol tüketiminin hangi yaşta başladığı konusunda elimizde net veriler olmasa da lise döneminin bu açıdan daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.” dedi profesör. C. Onur Noyan, şunları söyledi: “Elbette erken yaşta kullananlar olabilir, daha sonraki yıllarda başlayanlar da olacaktır. TÜİK'in yaptığı diğer araştırmalara göre 15-24 yaş arası bireylerde hiç alkol kullanmama oranı 2022'de yüzde 90'a yükseldi. Önceki yıllarda bu oranın 2019'da (%84) iken 2022'de de artması önemli. ) ve 2016 (%85). “Verilen eğitimlerin, bilinçlendirme çalışmalarının ve merak duygusunu azaltan yaşam tarzının etkili olduğuna inanıyorum.” dedi.
“Sosyal medya ve diğer platformlar, özellikle Z kuşağı için bir yaşam tarzı vitrini işlevi görüyor.”
Anketlerde alkol tüketiminin nedenlerinin değiştirilmesinin de çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. C. Onur Noyan şu bilgileri verdi:
“Her ne kadar 2010 yılında alkol almanın temel nedeni merak olsa da, 2022'de eğlence amaçlı alkol kullandığını bildiren bireylerin sayısında bir artış olması ilginçtir. Eğlence amaçlı alkol kullanım oranları yıllar geçtikçe artmıştır. Bu artışta birden fazla faktörün önemli olduğunu düşünüyorum.
Özellikle Z Kuşağı olarak adlandırılan 15-24 yaş arası kuşağın doğumundan bu yana teknolojik gelişmeler ve sosyal medya ile yakın ilişkisi olmuş, yaşam tarzı tercihleri ve davranış kalıpları etkilenmiştir. Alkol tüketimi sosyal medyada, TV/film platformlarında ve hatta video oyunlarında olumlu bir şekilde yansıtılarak alkolün eğlence için gerekli olduğu mesajı veriliyor.
“Gençlerdeki hazcı eğilimler yalnızca alkol tüketimiyle sınırlı değil.”
Sosyal medya ve diğer platformlar özellikle Z kuşağı için bir yaşam tarzı vitrini işlevi görüyor ve hazcı değerleri güçlendiriyor. Gençlerdeki hazcı eğilimler sadece alkol tüketimiyle sınırlı değil; Satın alma alışkanlıkları, güzellik ve kişisel bakım çabaları, markalı ürün tercihleri, beslenme alışkanlıkları gibi konularda da kendini gösteriyor. “Bu materyalist hedonizm, genç nesillerin günlük yaşam tercihlerini etkileyen önemli bir faktör haline geldi.”
“Sosyal medyanın etkisiyle görünür olmak, tek tip bir bireysel kalıbın ortaya çıkmasına yol açabilir.”
Bu durumun olumlu etkilerinin yanı sıra bazı olumsuz etkileri de olabileceğini kaydeden Prof. Dr Noyan, şunları söyledi: “Alkol ve sigara kullanımına ilişkin farkındalığın artması, kullanım oranlarının düşmesine neden olabilir ancak kullanım nedenleri de farklılık göstermektedir. Sosyal medya etkisiyle görünürlük, tek tip bir bireysel modelin ortaya çıkmasına yol açabilir. “Gençlerin yeteneklerinin ve bireysel özelliklerinin ön plana çıkarılması için gelişimlerine önem vermelerinin teşvik edilmesi faydalı olacaktır.” ” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–