Telegram CEO'su Pavel Durov'un tutuklanması diğer sosyal medya patronları için ne anlama geliyor?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Pavel Durov'un tutuklanması sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk'u da ilgilendiriyor

REKLAM

Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram'ın CEO'su Pavel Durov, Cumartesi akşamı özel jetiyle Paris dışındaki Le Bourget havaalanına uçtuktan sonra tutuklandı.

Aralarında Fransızların da bulunduğu çok sayıda vatandaşlığa sahip olduğu bildirilen Rusya doğumlu Durov için ülkede tutuklama emri bulunuyordu.

Fransız basınında yer alan haberlere göre soruşturma, Telegram'da dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç, terörizmi teşvik ve siber zorbalığa ilişkin iddiaların yanı sıra Durov'un 'uygulamanın suç teşkil edecek şekilde kullanılmasını engelleyecek tedbirleri almadığı' suçlamasına odaklanıyor. .

Durov'un tutuklanması teknoloji camiasında ve İnternet özgürlüğü savunucuları arasında bir endişe dalgasına yol açtı.

Bir milyara yakın kullanıcısı olan Telegram, gizlilik ve şifrelemeye verdiği önemle tanınıyor. Bu özellikler onu popüler ama aynı zamanda tartışmalı hale getirdi.

Sahibinin tutuklandığı haberine yanıt veren Telegram, Durov'un “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” ve söz konusu platformun kötüye kullanılmasından platformun veya sahibinin sorumlu olduğunu ima etmenin “saçma” olduğunu söyledi.

Telegram'ın etkisi

Telegram, Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat gibi devlerin yanında üst sıralarda yer alan önde gelen sosyal medya platformlarından biri haline geldi.

Etkisi özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde belirgindir.

Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Telegram, savaş ve çatışmayı çevreleyen politikalarla ilgili filtrelenmemiş içeriklerin önemli bir kaynağı haline geldi, ancak aynı zamanda bir yanlış bilgi kaynağı da oldu.

Bazı analistler Telegram'ı hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy hem de yetkilileri ve Rus hükümeti tarafından yaygın olarak kullanılan bir “sanal savaş alanı” olarak tanımlıyor.

Ancak uygulama henüz Avrupa Birliği (AB) Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) gereksinimlerini karşılamadığından İspanya gibi bazı üye ülkelerde geçici olarak askıya alındı.

Dubai merkezli Telegram, Mayıs ayında AB'deki yasal temsilcisi olarak Belçika'yı seçmişti.

Durov'un tutuklanmasının sosyal medya patronları üzerindeki etkisi

Rusya doğumlu Durov, 2013 yılında erkek kardeşiyle birlikte Telegram'ı kurdu.

Hükümetin kurduğu VKontakte sosyal medya platformundaki muhalif toplulukların kapatılması yönündeki taleplerine uymayı reddeden Durov, 2014 yılında Rusya'dan ayrıldı ve daha sonra platformu sattı.

Nisan ayında ABD'li gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda Durov, Rusya'dan ayrılışını ve şirketi için Berlin, Londra, Singapur ve San Francisco'yu kapsayan bir yer arayışını anlattı.

REKLAM

Röportajda Durov, “Birisinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim” diyerek ifade özgürlüğü ve mahremiyete olan bağlılığını vurguladı.

Telegram, platformun yasadışı faaliyetler için kullanılmasına izin veren ancak aynı zamanda otoriter rejimlerde ifade özgürlüğüne de alan sağlayan ılımlılığa nispeten gevşek yaklaşımı nedeniyle eleştirildi.

Bu davanın, dünya çapındaki sosyal medya ve mesajlaşma platformları üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabilir ve potansiyel olarak gelecekteki içerik denetleme politikalarını ve bu platformların farklı yasal yargı bölgelerinde nasıl faaliyet gösterdiğini etkileyebilir.

Dava, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk'u da yakından ilgilendiriyor.

REKLAM

Durov'un tutuklandığı haberinin çıkmasından kısa bir süre sonra Musk, iddia edilen sansürden şikayetçi oldu.

Durov gibi Musk da platformunda yanlış bilgilerin ve yasa dışı içeriğin yayılmasıyla ilgili suçlamalarla karşı karşıya ve “sansür” iddiaları onu AB ve Birleşik Krallık ile olan anlaşmazlıkların içine soktu.

İş adamı yakın zamanda İngiltere Başbakanı Keir Starmer'la, Ağustos başında ülke çapında patlak veren ayaklanmalarla ilgili olarak ifade özgürlüğünün sansürlendiğini söylediği için anlaşmazlığa düşmüştü.

Musk'un ayaklanmalar bağlamında dezenformasyon ve zararlı içeriğe defalarca değinmesi, Avrupa İç Pazar ve Hizmetlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton'un kendisine AB'nin dijital hizmetler yasasına uymamanın sonuçlarına ilişkin uyarıda bulunan bir mektup göndermesine neden oldu.

REKLAM

Musk, Breton'un mektubu ciddiye almadığını belirten bir açıklama yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir