Toplantının ardından “Kürt birliğinin güçlendirilmesi” vurgusu yapıldı.
Irak’ın Bölgesel Kürt Yönetimi’ni (KBY) 2004-2017 yılları arasında yöneten Mesut Barzani, Perşembe günü IKBY’nin başkenti ve en büyük şehri Erbil’de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı General Mazlum Kobani ile bir araya geldi.
Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Yürütme Kurulu Üyesi Hoşyar Zebari, X’te yayınlanan paylaşımında Barzani-Kobani görüşmesini doğruladı.
Zebari, “Toplantı, Kürt birliğinin güçlendirilmesi ve Şam’daki yeni Suriyeli yöneticilere sorunsuz bir siyasi geçiş sağlanması açısından önemli bir başarıdır. Tüm müttefiklerimize ve dostlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.
Erbil’deki toplantı, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin başkent Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından 7 Ocak Salı günü gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ayrıntılara göre ikili, Suriye’deki gelişmeler bağlamında “Irak’ın istikrarı ve güvenliği” konusunu görüştü.
Resepsiyonda Erdoğan, Barzani’ye “Suriye’deki gelişmelerin bölgede yeni istikrarsızlıklara yol açmamasını, yeni Suriye’nin geleceğinde terör örgütlerinin ve bağlantılı unsurların bulunmamasını sağlamaya çalıştığını ve bu konuya önem verdiğini” söyledi. Irak’ın istikrarı ve güvenliğinin korunmasına yönelik”.
Barzani-Kobani görüşmesi Türk kamuoyunun gündeminde “yeni çözüm süreci” tartışmalarının yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesud Barzani, 2013-2015 yılları arasındaki “çözüm süreci” sırasında 16 Kasım 2013’te Diyarbakır’a gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte kamuoyuna hitap etti.
Erdoğan mitingde ilk kez “Kürdistan” ifadesini kullanırken, Barzani “Yaşasın Türk-Kürt kardeşliği” dedi.
Türkiye’de en son 28 Aralık 2024’te, Halk Eşitliği ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüştü ve ardından “barış” mesaj verildi.
Partinin önemli isimlerinden Ahmet Türk ile birlikte Öcalan’ı ziyaret eden DEM partisi heyetinden Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve TBMM Başkanı ile görüştü. Hareketin Milliyetçi Partisi Devlet Bahçeli, geçen hafta.
Bu ziyaretler diğer parti temsilcileriyle birlikte Meclis’e yeni haftada da devam etti.
Türkiye’de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye’de PKK ile Türk devleti arasında 2013-2015 yılları arasında başlatılan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında silahsızlanma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine ilişkin hakların genişletilmesi yer alıyordu. PKK lideri Abdullah Öcalan bu müzakerelerde kilit rol oynadı. Ancak 2015 yılında çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona erdi. Bu dönem Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişikliklere neden oldu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.
PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi rakamlara göre 15 bine yakın insanı öldürdü.
PKK elebaşı Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
Türkiye, komşu güney Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) himayesindeki en aktif ve baskın silahlı örgüt olan Halk Savunma Birliklerini (YPG), Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Suriye kolu olarak tanıyor.
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Abdullah Öcalan’ın teorileştirdiği çerçevede kurulmuş, Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki Kürt bölgelerini kapsayan geniş bir şemsiye örgüttür.
PKK’nın önemli kararların alındığı mekanizma olan Kongra-Gel, PKK’nın bir parçası olarak görülüyor ve örgütün siyasi kanadını temsil ediyor.