AB'den Moğolistan'a 'Putin'i tutuklama' çağrısı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Vladimir Putin, Ukraynalı çocukların yasadışı sınır dışı edilmesini ve Rusya'ya gönderilmesini planlamakla suçlanıyor.

REKLAM

Avrupa Komisyonu, Moğolistan'a, üyesi olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkeye ziyareti sırasında tutuklanması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu açıklamasında, “Moğolistan, ICC'nin Roma Tüzüğü'ne 2002 yılından bu yana taraftır ve bunun getirdiği yasal yükümlülüklere sahiptir. Ziyaretle ilgili kaygılarımızı dile getirdik ve heyetimiz aracılığıyla ICC hakkındaki tutumumuzu açıkça ortaya koyduk” Moğolistan'da.” gerçekleşti.

“AB, ICC'nin Ukrayna'daki soruşturmasını destekliyor ve tüm Üye Devletleri işbirliği yapmaya davet ediyoruz.”

Putin'in Salı günü yapılması planlanan ziyareti, Rusya Devlet Başkanı'nın, Mahkemenin Ukrayna'da işlenen savaş suçları nedeniyle kendisi hakkında tutuklama emri çıkartmasından bu yana ICC üyesi bir ülkenin topraklarına yapacağı ilk ziyaret olacak. Bir diğer taraf devlet olan Güney Afrika'ya yaptığı önceki ziyaret ise uluslararası tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Putin ve yardımcılarından Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Ukraynalı çocukların işgal altındaki topraklardan Rusya'ya sınır dışı edilmesi ve nakledilmesinden sorumlu olmakla suçlanıyor. Kremlin suçlamaları “çirkin ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve ICC'nin kararının “hukuki olarak geçersiz” olduğunu söyledi.

Rusya mahkemenin üyesi değil. Ancak Moğolistan mahkemenin bir üyesidir ve bu nedenle mahkeme tarafından verilen tutuklama emirlerine uymak zorundadır.

Lahey'deki mahkemenin kararları bağlayıcı değil. Ayrıca mahkeme kararlarının uygulanması için gerekli araçlardan da yoksundur ve bu tür tutuklamaların gerçekleştirilmesi için gereken kaynakların sağlanması konusunda Taraf Devletlere güvenmektedir.

Ancak Moğolistan, Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa'nın daveti üzerine düzenlenen üst düzey ziyarette, talebin karşılanacağına dair herhangi bir belirti vermedi. İki liderin resmi görüşmelerde bulunması ve ikili ilişkilerdeki bir dizi dönüm noktasını kutlaması bekleniyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geziyle ilgili şu yorumu yaptı: “endişe yokMoğol dostlarımızla harika bir diyaloğumuz var” dedi.

ICC yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ICC sözcüsü Fadi El Abdallah Cuma günü yaptığı açıklamada, Moğolistan'ın “Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Tüzüğüne Taraf bir Devlet olduğunu” ve bu nedenle Mahkeme ile işbirliği yapma yükümlülüğü bulunduğunu vurguladı.

Yetkili, “UCM, tutuklama emirleri de dahil olmak üzere kararlarının uygulanması konusunda taraf devletlere ve diğer ortaklara güveniyor” dedi. “İşbirliği yapılmaması durumunda ICC yargıçları böyle bir karar alabilir ve Taraf Devletler Kurulunu bu konuda bilgilendirebilir. Bu durumda Kurul uygun göreceği her türlü tedbiri alacaktır.”

Tartışmaya İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de katılarak Moğolistan'a Putin'in ülkeye girmesine izin vermemesi veya onu tutuklamaması yönünde çağrıda bulundu. o aradı.

Kıdemli Maria Elena Vignoli, “UCM kaçağı Putin'e ev sahipliği yapmak, yalnızca Rus güçleri tarafından işlenen suçların kurbanlarına hakaret etmekle kalmayacak, aynı zamanda ne kadar güçlü olursa olsun hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığı temel ilkesini de baltalayacaktır” dedi. uluslararası adalet danışmanı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde “Bu durumu baltalayacak” dedi.

Örgüt, savcı Karim Khan'ın aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu iki İsrailli yetkili ve üç Hamas liderine karşı suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. tutuklama emri çıkarma Haziran ayında, ICC'nin talebine olumsuz tepki alması üzerine, ICC'ye “sarsılmaz desteklerini” açıklayan ortak bir bildiri yayınladılar. deklarasyona Anlaşmayı imzalayan 94 ülke arasında Moğolistan'ın da bulunduğunu kaydetti.

REKLAM

Mevcut ICC hakimlerinden biri olan Erdenebalsuren Damdin de aslen Moğolistanlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir